IOS och Android har marknadsandel på 99,9 procent

februari 24, 2018

I vi dag har ett så kallat duopol på telefonmarknaden i världen. Det är antingen en iPhone med iOS eller en Android telefon som gäller. Visserligen finns där andra operativsystem till dagens telefoner men som siffrorna säger så är den marknaden skrämmande liten. 99,9%  har Android och iOS tillsammans idag. Android är störst med sina 85,9% och iOS har 14%.

Att det finns andra aktörer där ute vet vi, vi känner till de som redan stupat Windows Mobile, FirefoxOS, Meegoo, Ubuntu Touch och Blackberry. Men det finns fler och det finns de som borde få en chans. Inte för att de på något sätt är bättre, i nu läget är de nog till och med sämre, inte för att de kommer att förbli sämre utan för att de fortfarande är under utveckling.

Två lovande projekt är det som Marius Gripsgard och UBports utvecklar från det som var Ubuntu Touch.

Det andra projektet är det som Purism håller på med. Genom att utveckla den helt öppna telefonen Librem5 med stöd för bland annat KDE Plasma Mobile och GNOME Shell som skrivbordssytem så har de tänkt att sätta hela mobilmarknaden i nytt ljus.

 

 

Det blir allt tuffare för operativsystemen Blackberry OS och Windows Mobile på smartphone-marknaden. Det visar färska siffror från analysfirman Gartner. Googles mobila operativsystem Android hade nämligen under 2017 en global marknadsandel på hela 85,9 procent. Apples andel låg samtidigt på 14 p…

Källa: IOS och Android har marknadsandel på 99,9 procent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Androidpodden ©© 2018