Utvecklare kommer inte åt Xiaomitelefoners senaste mjukvara på grund av licensbrott

februari 8, 2018

De flesta vet nog att Android är baserat på Linux. Det vill säga att själv kärnan (som det faktiskt heter också) i telefonen är just Linux. Som de flesta också vet så släpps dessa mjukvaror under olika licenser och just Linux är släppt under licensen GPL, som står för GNU Public Licens, version 2.

För att göra en lång historia kort, gör du förändringar i en kod, i detta fallet Android, så är du tvungen att dela med dig av dina ändringar till alla andra som vill ta del av koden och utveckla på den.

Det som händer nu med Xiaomi och dras nya enhet Mi A1 Android One är att det försöker hålla på den kod de själva har skapat för att få telefonen att fungera. Det här är alltså ett brott mot licensen GPL och är inte ok.

För att få använda sig av Android och ändra dess kod är man tvungen att ge tillbaka till gemenskapen och det är det som hela den öppna källkods-rörelsen bygger på. Att göra som Xiaomi gör är inte bara ett brott mot licensen, det är även oetiskt att de ska fördelar som ingen annan har när de använder sig av kod som alla har varit med och byggt på.

 

Enlarge Yet another Android OEM is dragging its feet with its GPL compliance. This time, it’s Xiaomi with the Mi A1 Android One device, which still hasn’t seen a kernel source code release. Android vendors are required to release their kernel sources thanks to the Linux kernel’s GPLv2 licensing. The…

Källa: Hackers can’t dig into latest Xiaomi phone due to GPL violations

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Androidpodden ©© 2018