Androidbloggen

En blogg på svenska om Android och allt däromkring

Tyvärr så fanns det ingen tid att spela in ett avsnitt denna veckan. Tack vare det så kommer vi att ha ett uppehåll på två veckor.
Två veckor undrar du, ja eftersom jag kommer att vara borta hela nästa vecka så kommer vi inte kunna spela in ett avsnitt då heller.
Men den som väntar … väntar alltid för länge, jag vet! Men vi är snart tillbaka igen.

Som de flesta av er vet vid detta laget så när jag någon form av fotointresse. Det jag brinner mest för är fotografering med mobiltelefonen. Men det finns även andra kameror i samlingen.

En liten Canon ixus 950 is. En mycket kompetent liten kompaktkamera som på sin tid låg i topp bland sina konkurrenter.
Min systemkamera, en Nikon D40, köpte jag begagnad tillsammans med stativ och ett teleobjektiv. Även den är till åren kommen och i dess forna glansdagar var det en bra instegsmodell till den som ville börja med lite mer avancerad fotografering.
Vad har detta med Android att göra?
Jo, ni förstår, som ett extra tillbehör till min systemkamera finns, eller fanns, det en fjärrkontroll att köpa. Perfekt för att ta bilder på sig själv eller vid lång exponering för att slippa skakningar när avtryckaren trycks ner.

Nu till det fina i kråksången.
Min Mate 10 Pro är utrustad med en IR-blaster. Och min kamera fanns med när jag ville lägga till den i appen ”Smart fjärr”.

Jag styr även tvn via appen. Det gick till och med att lägga till appletv. Detta med IR är för många en ”gimmick”. För mig är det en funktion som har kommit till nytta. Avsaknaden av 3,5mm-jacket, Mate 10 Pro saknar hörlursuttag, märker jag inte av men hade luren saknat IR-blaster hade jag blivit ledsen i ögat.
Jag planerar för ett besök på den lokala sportbaren under någon stor fotbollsmatch för att trolla lite med den inbyggda fjärrkontrollen. Det kan bli riktigt kul.

Vilken funktion i telefonen har ni svårt att vara utan?

Mvh Ade.

Senare idag är det meningen att Samsung ska inleda MWC med att hålla sitt evenemang ”Samsung Unpacked” närmare bestämt klockan 18.00. Där de ska presentera sitt nya flaggskepp Samsung Galaxy S9/S9+.

Nu ”råkade” Samsung publicera sin promovideo för enheten lite för tidigt. Slump? Jag vet inte men här är den i alla fall.

Samsung’s launch event for the Galaxy S9 and S9+ is set to start in just a handful of hours, at 12:00 p.m. ET on February 25, but someone was apparently a bit too hyped about the launch and accidentally published a full-length product promo video.

Källa: Samsung (accidentally) publishes full Galaxy S9 promo video early

LineageOS 15.1 är nu officiellt utannonsera. Det här betyder att all fortsatt utveckling av LineageOS kommer att baseras på Android AOSP Oreo 8.0/8.1. Självklart kommer projektet fortsätta att stödja och underhålla LineageOS 14.1 som baserad på Android AOSP Nougat 7.0/7.1.

Hej då LineageOS 13

Den som har en enhet med LineageOS 13 bör uppdatera till åtminstone LineageOS 14.1 då projektet meddelar att de kommer att sluta stöda versionen.

Första enheterna

Med utannonseringen kommer även en lista på de första officiella enheterna.

Lista med officiella enheter som har stöd för LineageOS 15.1

Dessa enheter kan du redan nu ladda ner och köra LineageOS 15.1 på. Har du däremot en äldre enhet som du vill ge nytt liv så kommer det att släppas en officiell version av LineageOS löpande. Vill du veta om din enhet stöds? kolla in listan här: http://www.lineageosrom.com/2017/03/los-15-list-of-devices-getting-lineage.html

Following the demise of CyanogenMod at the end of 2016, its successor, LineageOS, has seen a meteoric rise in popularity. The project grew to support over 180 devices reaching over 1.8 million users thanks to the help of 700+ contributors. Now, the team is ready to move on to its next big milestone:…

Källa: LineageOS 15.1 based on Android 8.1 Oreo has been officially announced

I vi dag har ett så kallat duopol på telefonmarknaden i världen. Det är antingen en iPhone med iOS eller en Android telefon som gäller. Visserligen finns där andra operativsystem till dagens telefoner men som siffrorna säger så är den marknaden skrämmande liten. 99,9%  har Android och iOS tillsammans idag. Android är störst med sina 85,9% och iOS har 14%.

Att det finns andra aktörer där ute vet vi, vi känner till de som redan stupat Windows Mobile, FirefoxOS, Meegoo, Ubuntu Touch och Blackberry. Men det finns fler och det finns de som borde få en chans. Inte för att de på något sätt är bättre, i nu läget är de nog till och med sämre, inte för att de kommer att förbli sämre utan för att de fortfarande är under utveckling.

Två lovande projekt är det som Marius Gripsgard och UBports utvecklar från det som var Ubuntu Touch.

Det andra projektet är det som Purism håller på med. Genom att utveckla den helt öppna telefonen Librem5 med stöd för bland annat KDE Plasma Mobile och GNOME Shell som skrivbordssytem så har de tänkt att sätta hela mobilmarknaden i nytt ljus.

 

 

Det blir allt tuffare för operativsystemen Blackberry OS och Windows Mobile på smartphone-marknaden. Det visar färska siffror från analysfirman Gartner. Googles mobila operativsystem Android hade nämligen under 2017 en global marknadsandel på hela 85,9 procent. Apples andel låg samtidigt på 14 p…

Källa: IOS och Android har marknadsandel på 99,9 procent

Jag vet inte vem det var som uttryckte de bevingade orden när den ständiga sekreteraren i Svenska Akademin avslöjade att Tomas Tranströmer skulle få Nobelpriset i litteratur för ett par år sedan, men det var i alla fall de de vältaliga: ÄNTLIGEN!

Och vad kan passa in bättre än detta ord när Google själva nu avslöjar i ett blogg inlägg att Google Assistant, eller som vi hädanefter kommer att kalla den Google Assistenten,  ska släppas på den svenska marknaden. Förutom att Google assisten kommer att börja prata svenska inom ett par månader så kan även de norrmän och danskar som väntat lika länge pusta ut för även de kommer att få Google assistent på sitt modersmål.

Det vi kan hoppas på mer är att Google även släpper sina hårdvaruprodukter när de ändå är på gång. En Pixel 2, eller en kommande Pixel 3 skulle ligga alldeles fin, fint i min hand efter sommaren. Eller varför inte kunna fråga Google Home hur vädret ska när står och packar för en dag på stranden, eller om det regnar så kan man alltid komplettera med:

”Hey Google! Spela upp det senaste avsnittet av Androidpodden.”

Källa: https://art4s.link/u

Nästa vecka är det dags för den årliga mobilmässan i Barcelona, Mobile World Congress, eller som vi säkerligen kommer att kallad det MWC. Detta kommer att innebära en hel del nyheter som kommer ut, med bland annat Samsung, som kommer att presentera sitt nya flaggskepp Samsung Galaxy S9.
Men eftersom både jag och ”Mr Ade” har ”riktiga jobb” och jobbar heltid på dessa så kommer vi inte kunna sitta och bevaka saker och ting dygnet runt.
Med det vill jag egentligen bara säga det som kommer att bli ett klart fakta och säkerligen det som vi kommer att bli mest kända för. Vi kommer att bli…

Sist med det senaste!

Jag ber om ursäkt för den ofrivilliga tystnad som ,från min sida, uppstått. Viljan har varit högre än den fysiska prestationsförmågan den senaste tiden. Skrivkramp skulle vissa säga och det är väl den närmsta sanningen.

I tankarna har jag skrivit fantastiska recensioner om min Huawei Mate 10 Pro. Ingående analyser om kameran, batteritid och andra funktioner. Det har inte blivit något.

Influensan tog ett fast grepp redan andra dagen efter det att jag hämtade telefonen. Greppet var hårt och höll ett fast tag i min arma kropp i över en vecka innan det släppte. Min konvalescens går trögt och det är frustrerande. Jag var kvällstrött redan innan och nu när jag har börjat att jobba så förstår ni att jag inte är piggare.

Men men. Nu ska jag sluta tycka synd om mig själv och försöka att vara lite kreativ.

Min nya telefon alltså. En Huawei Mate 10 pro.

Som med alla recensioner så är det ingen sanning. Det är bara min åsikt. Vissa gillar Samsung och andra väljer iPhone framför allt annat. Men här ska ni få mina första intryck av Huaweis flaggskepp.

Telefonen ligger snyggt förpackad. Hörlurar, snabbladdare och ett transparent silikonfodral följer med. Ett skärmskydd är fabriksmonterat och det tycker jag är väldigt bra av tillverkaren.

Det känns som en premiumtelefon. Den lätt rundade baksidan gör att telefonen ligger bekvämt i handen. ON-knappen och volymknapparna sitter perfekt och de nås med tummen utan problem. Fingerläsaren sitter på baksidan, under de båda kamerorna och bättre placering är nog svårt att hitta. Med pekfingret låser jag upp telefonen blixtsnabbt.

Med min gamla iPhone 6S Plus behövde jag flytta runt telefonen i handen för att nå volymen.

Jag har inte gått på djupet med att utforska alla funktioner än. Några bilder har blivit för att testa kameran och jag är väldigt nöjd. Det kommer ett inlägg som enbart kommer att handla om kameran och dess funktioner så håll er till tåls. Jag kommer även att testa “desktop mode” lite mer ingående. Jag har endast sneglat på detta men det jag har sett verkar lovande.

Mate 10 Pro och redigerad i Snapseed.

Huawei Mate 10 Pro är mindre än en iPhone 8 Plus. Knappt märkbart men ändå. Skärmen är dock större och den lever upp till mina förväntningar. Det ska bli kul att komma igång och använda telefonen lite mer “hard core” när jag är klar med alla inställningar och laddat hem de appar som jag vill ha.

 

Full specifikation Huawei Mate 10 Pro

 • ModellTouchscreen
 • Höjd154,2 mm
 • Bredd74,5 mm
 • Tjocklek7,9 mm
 • Vikt178 g
 • ProcessortypOcta-core CPU
 • Bildupplösning20 + 12 megapixlar
 • AutofokusJa
 • BlixtJa
 • VideoJa
 • Inbyggd MP3-spelareJa
 • FM-radioNej
 • GPSJa
 • Storlek6 tum
 • Skärmupplösning2160 x 1080
 • BluetoothJa, 4.2
 • USB-kontaktJa
 • WiFiJa
 • TV-utJa
 • Synkronisering med datorJa
 • Dual-SIMJa, 4g
 • SMSJa
 • MMSJa
 • RöstsamtalJa
 • VideosamtalJa
 • 3GJa
 • 4GJa
 • WiFi-samtalJa
 • Inbyggt minne128
 • Medföljande minneskortNej
 • TypAndroid

Följ med på min resa med Huawei Mate 10 Pro!

Mvh Ade.

 

Om du vill prova något helt nytt på din Androidtelefon kan du prova Plasma Mobile från  KDE Projektet.

Inte nog med att de erbjuder dig att prova Plasma Mobile på en riktig telefon, de erbjuder även två olika sätt att installera Plasma Mobile.

Den första metoden är att använda postmarket OS en förkonfigurerad  Alpine Linux-based GNU/Linux distribution optimerad för touchskärmar och är även designad att erbjuda just  KDEs Plasma Mobile som ett alternativt användargränssnitt. Det man får tänka på är att det hela är väldigt tidigt i utvecklingen så det kan vara saker som inte fungerar och och det är inte, jag upprepar inte rekommenderat för den vanliga slutanvändaren.

Telefonerna som stöds av postmarOS är

 •  LG Nexus 5,
 • Sony Xperia Z2 tablet
 • Google Nexus 7 (2013) tablet

Den andra metoden att prova KDE Plasma Mobile är en metod som faktist kan rekommenderas för vanliga slutanvändare. Man får installera Halium (HAL for mobile Linux OSes), Halium erbjuder ett minimalistiskt  Android lager som tillåter Plasma Mobile att kommunicera med den uderliggande Androidkärnan för att få tillgång till din enhets hårdvara.

Du kan hitta Halium-based Plasma Mobile filer för LG Nexus 5 och Nexus 5X på KDE Projektets nerladdningsserver.

Den här artikeln är ett samarbete mellan Linuxpodden och Androidpodden

If you want to try something new on your Android smartphone, the KDE Project provides the community with not one but two methods for installing its Plasma Mobile, a full-featured software system for mobile devices.The first method uses postmarketOS, a pre-configured Alpine Linux-based GNU/Linux dist…

Källa: You Can Now Install KDE’s Plasma Mobile on Your Android Smartphone, Here’s How

Först när LineageOS 13 släpptes var det som CyanogenMod 13. Men när Cyanaogen-gemenskapen omorganiserade sig efter Cyanogen Inc fall så blev de och deras ROM:ar LineageOS.

LineageOS 13 är baserad på Android 6.0 Marshmallow och släpptes i november 2015. De flesta som rootar sina telefoner och byter till LineageOS använder sig i dag av version 14.1 som är baserad på den näst senaste versionen av Android, Android 7.1/7.2 Nougat. Det finns en nyare version, LineageOS 15.1  under utveckling som är baserad på den nyaste versionen av Android, Android Oreo 8.1. Tyvärr är den fortfarande ansedd beta.

CyanogenMod 13, based on Android 6.0 Marshmallow, first arrived in November 2015. It was soon switched to Android 6.0.1, and continued to be the main branch of CyanogenMod until version 14.1 was released one year later. After the CyanogenMod community re-organized into LineageOS, the distribution wa…

Källa: LineageOS 13, based on Android Marshmallow, is now discontinued