Nyheter
* Längre uppgraderings-cykler bland mobilkunder
Wall Street Journal rapporterar att de amerikanska konsumenternas uppgraderingscykler blir allt längre när det handlar om mobiltelefoner. 2014 bytte man till en ny telefon i snitt var 23:e månad. Idag ligger siffran på 31 månader och nästa år väntas den ha stigit till 33 månader.
Utvecklingen innebär förstås ett problem för smartphone-industrin. Speciellt som allt fler samtidigt också väljer att köpa begagnade och renoverade telefoner, hellre än helt nya flaggskeppsenheter i 10 000-kronorsklassen.
En av många anledningar till utvecklingen ska enligt flera bedömare vara att tillverkarna blivit allt mindre innovativa under de senaste åren. https://art4s.link/16
* Google Play Protect tog bort 39 miljoner potentiellt skadliga appar under 2017
Google diskuterar Androids säkerhet under 2017 i ett blogginlägg. Genom Google Play Protect, vilket är nya samlingsnamnet för Androids säkerhetsåtgärder, togs nästan 39 miljoner potentiellt skadliga appar (PHA) bort i fjol.
Av dessa appar upptäcktes 60,3 procent via maskininlärning (AI). Play Protect verifierar att Androidenheter inte har skadlig mjukvara minst en gång om dagen. Det går även att initiera en sökning manuellt från Play Store-appen. Sedan oktober förra året fungerar Play Protect offline, vilket har förhindrat installationen av ytterligare tio miljoner potentiellt skadliga appar. https://art4s.link/17
* Samsung Galaxy S9 kör redan AOSP-Oreo tack vare Treble
Project Treble är del av enheter som lanseras med Android 8.0 eller senare. Det är den största förändringen av Androids undre arkitektur någonsin enligt Google, och Treble innebär en ny era för Androids uppdateringar.
Ett exempel är att Android 8.0 i sitt grundutförande från AOSP redan körs på Samsung Galaxy S9. Det rör sig om Exynos-upplagan, då en upplåst bootloader krävs. Enligt XDA fungerar punkter som Bluetooth, NFC, Wi-Fi, kamera, fingeravtrycksläsare och mobildata utan problem.
Det är en mycket bra början och ROM:en kommer att finslipas framöver. https://art4s.link/18
* Linda Lindorff råkade krossa sin mobiltelefon.
Nu pågår ett febrilt arbete för att rekonstruera hennes privata bildskatt på 33 000 bilder.
– Jag är väldigt olycklig i hjärtat, säger hon.
Solen sken i går, Men molnen täckte ändå Linda Lindorffs himmel.
Hon har haft några dagar ledigt men körde i skytteltrafik med barnen mellan hemmet på Lidingö och Kungliga tennishallen för två olika dubbellektioner. Då var olyckan framme.
– Jag kastade mig ur bilen och min mobiltelefon med 33 000 bilder i for i backen med en smäll. Där hade jag haft en spricka sedan tidigare men nu blev det ett fyrverkeri av digitala streck och det som är inuti mobilen blev synligt och då förstår man ju att det inte är bra, säger hon.
Nu fruktar hon att den värdefulla bildskatten försvunnit för gott.
– Den är inte säkerhetskopierad så allt är borta. Om man älskar bilder och fotar mycket som jag är det sinnessjukt att man inte har någon backup. Nu håller jag på och försöker hitta en tekniker som på något magiskt sätt kan hitta ett moln som jag inte visste fanns för att få fram den.
Irritationen blir inte mindre av att hon faktiskt lägger pengar på en backuptjänst.
– Man blir på dåligt humör och känner sig dum, varför har jag inte ett moln som fungerar? Jag betalar ju ändå 128 kronor i månaden för nånting som kallas för nåt cloud men där finns det tydligen inga bilder. Det är en sådan irritation.
Nu pågår ett febrilt arbete för att rekonstruera bildbanken.
– Jag har varit runt på Digital inn i stan och suttit i timmar. Nu har jag köpt en ny stor telefon, men inga bilder är överförda och än är jag väldigt olycklig i hjärtat men jag ger inte upp förrän det är fullkomligt kört
Lyssnar-responsÄmne
Tävling!
Veckans app
Google Foto är en foto- och videodelningstjänst samt lagringstjänst från Google. Den offentliggjordes den 28 maj 2015 och idén kom från Google+, företagets sociala nätverk, och är en vidareutveckling av Google+ Photos, som gjordes till en egen tjänst. I Google Foto ingår obegränsad foto- och videolagring samt appar för Android, iOS och webbläsaren. Det finns också uppladdningsprogram för Windows och MacOS. Användare kan säkerhetskopiera sina bilder och videor till Googles ”moln” (cloud storage) där de blir tillgängliga på alla de enheter som användaren har anslutit till tjänsten. Google Foto använder samma lagringsutrymme, för närvarande 15 gigabyte, som Gmail och Google Drive. Foton och videor som lagras i ”hög kvalitet” – upp till 16 megapixlar för stillbilder – lagras dock gratis. Foton och videor som lagras i originalsorlek och -kvalitet kan i efterhand konverteras till ”hög kvalitet” för att frigöra utrymme på kontot. Bilder i Google Foto kan också visas och hanteras i Google Drive.
  FRIGÖR UTRYMME
 Du behöver aldrig mer oroa dig för att utrymmet ska ta slut på mobilen. Säkerhetskopierade foton kan tas bort från enhetens lagringsutrymme med ett tryck.
  VISUELL SÖKNING
 Nu kan du söka bland dina foton utifrån vem eller vad som visas på dem och var de är tagna – ingen taggning behövs.
  GE FOTONA DET LILLA EXTRA
 Låt filmer, collage, animeringar, panoraman med mera skapas automatiskt utifrån dina foton. Eller skapa dem enkelt själv. Nu kan du även lagra, visa och dela foton med rörelse.
  AVANCERAD REDIGERING
 Bättra på dina foton och ge dem det lilla extra med de intuitiva och effektiva redigeringsverktygen. Justera ljussättning, kontrast, färg och vinjettering eller välj mellan 14 innovativa fotofilter som gör dem ännu snyggare med ett enda tryck.
  SMARTA AUTOMATISKA ALBUM
 Bättre historier utan krångel. Få automatiskt ett nytt album med enbart dina bästa bilder efter ett evenemang eller en resa och bjud sedan in andra att lägga till sina foton.
  SKICKA FOTON PÅ NÅGRA SEKUNDER
 Slösa inte mobildata på att skicka foton via mms och e-post. Dela foton direkt med kontakter, e-postadresser eller telefonnummer direkt från appen.
 DELADE BIBLIOTEK
 Dela utan delning. Ge en betrodd person åtkomst till vissa av dina foton, exempelvis de foton personen är med på.
 UPPTÄCK PÅ NYTT
 Det är lättare än någonsin att återuppleva dina minnen. Gör collage av foton du tog på det här datumet för ett år sedan – perfekt för #tbt.
Annat
Vimla merch Förslag innan 12 onsdag.
Avslutning
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@androidpodden.nu.

 

Är huvudet dumt får telefonen lida
Androidpodden

 
 
00:00 / 00:45:11
 
1X
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Androidpodden ©© 2018