Nyheter
——-
* Android Pay blir Google Pay
Igår blev det klart att Google gör om sin betallösning Android pay och kommer nu att heta Google pay. Det är inte första gången som Goolge beslutar att byta namn på sin betal tjänst. Du som har varit med ett tag kanske t-ex kommer ihåg Google Wallet? Som då ble det som är Android pay idag som nu heter Google pay, hänger du med? Troligtvis lika mycker som Googles alla olika meddelande tjänster. I alla fall, tjänsten heter nu mera Google Pay och fortfarande inte gjort sitt intåg här i gamla svedala. Jag fick själv en uppdatering  till appen på min OnePlus 3T och trodde, nu j-vlar, men icke
* Nästa stora versionen av operativsystemet, Android P, att hindra appar från att använda kameran
Enligt kod som har upptäckts i Android Open Source Project kommer nästa stora versionen av operativsystemet, Android P, att hindra appar från att använda kameran i bakgrunden. Det innebär att illasinnade appar inte kan missbruka systemrättigheten till att spionera på samma vis som tidigare. 
Systemet kommer helt enkelt att neka tillgång till kameran om en app är i vilande läge. Tidigare rykten om Android P har nämnt en ny design, stöd för sensorfält (tänk Iphone X), utökad batteritid, en större fokus på Google Assistant, samt stöd för vikbara skärmar.
* Google har släppt en betaversion av Gboard 7.0
Google har släppt en betaversion av Gboard 7.0 och en av nyheterna är att tangentbordet föreslår e-postadresser, så användare slipper fylla i dessa själva. Detta är något konkurrenten SwiftKey gör sedan tidigare (tillsammans med användarnamn) och det är en välkommen förbättring. 
En annan större nyhet är att användare kan söka efter emojis, animerade GIF-bilder och klistermärken på en gång.
Så om användare exempelvis skriver ”kaffe” visas kaffemuggen bland förslagen. En liknande finess finns redan, men Gboard föreslår endast nyss använda emojis, och inte alla. Du kan gå med i betaprogrammet genom att besöka Gboards sida i Play Store, skrolla längst ned och trycka på beta-knappen. http://www.swedroid.se/har-ar-nyheterna-gboard-7-0/
* Tangentbordet Swype går i graven
Kommer du ihåg Swype? Det var en så sak som man sätter som milsten i Android historia. Swype var det första tangenbordet med svepgester som standard. I stället för att trycka på varje taqngen kunde man svepa fram fingret över tangetbordet på de bokstäver som skulle bilda äns ord. Nu mera har alla tangentbord av rang till Android funktion för svep. Gboard och Swiftkey är väl de två vanligaste att använda sig av idag. https://las.art4s.link/web/share/5a8f0aefd42f42.00541346
* Intel utlovar bärbara datorer med 5G under 2019    
Intel valde i dag att gå händelserna lite i förväg och redan innan Mobile World Congress i Barcelona avslöja planer på att lansera teknologi som ska ge bärbara datorer 5G-stöd under 2019. Enligt Intel samarbetar man redan i nuläget med flera tillverkare som ska förse sina laptopdatorer med Intels XMM 8000-modem som har stöd för just 5G. 
Bland de tillverkare man samarbetar med nämns Dell, HP, Lenovo och Microsoft. Några närmare detaljer om datorerna har man inte avslöjat. http://omni.se/intel-utlovar-barbara-datorer-med-5g-under-2019/a/3jmmRM
Lyssnar-respons
—————
Robert Andersson på Telegram
Kan man kryptera all data till och från en telefon. Eller finns det alltid appar som inte är krypterade? Är vpn svaret?
Ämne
—-
Veckans app
G-board tangentbord.
———–
Annat
—–
Androidpodden som webbapp (progresiv web app)
Avslutning
———-
Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@androidpodden.nu.

 

Vi har webbapp! – S1A4
Androidpodden

 
 
00:00 / 00:48:40
 
1X
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Androidpodden ©© 2018