Nyheter
——-

*I augusti 2011 presenterade kinesiska teknikföretaget Xiaomi sin första smartphone. Xiaomi hade året innan gjort stor succé i ROM-världen med sin kraftigt anpassade version av Android, kallad MIUI.
Snart sju år senare är Xiaomi världens fjärde största smartphonetillverkare. Nischen har varit prisvärdhet – det vill säga att erbjuda ovanligt mycket hårdvara för pengarna. Den fokusen kommer fortsätta då Xiaomi nyligen lovade att för alltid begränsa sin nettovinstmarginal till fem procent.
Vissa av Xiaomis smartphones säljs redan av svenska butiker och nu kommer företagets produkter officiellt till Sverige, via operatören Tre. Xiaomis smartphones kommer även att säljas av Tre i Danmark, Storbritannien, Irland och Italien.
Pressmeddelandet nämner inte när enheterna kommer att börja saluföras av Tre i Sverige, eller vilka produkter det rör sig om. https://swedroid.se/xiaomis-produkter-kommer-officiellt-till-sverige-via-tre/
* Jays och Krusell bildar jätte för mobiltillbehör
Den svenska hörlurstillverkaren Jays köper Krusell som även de är svenska och tillverkar mobilskal.
Köpet där Jays tar över hela Krusell är den första delen i en ny strategi som Jays klubbade i slutet av förra året. Den innebär att bolaget under de kommande åren ska göra flera bolagsköp och på det sättet bredda sitt utbud. Krusell kommer även framöver att drivas som ett eget bolag. Både Jays och Krusell räknar med att båda verksamheterna kommer att växa under de kommande åren och tillsammans bidra till bolagets tillväxt. Jays och Krusell hoppas tillsammans kunna dra nytta av de upparbetade försäljningskanalerna de båda bolagen har globalt.
Jays säljer idag hörlurar av både in-ear och on-eartyp samt såväl trådbundna som trådlösa modeller. Krusell gör skal, väskor och fodral till mobiltelefoner, laptops och liknande, framförallt i skinn. De har egen tillverkning och säljer produkter både under eget och andra varumärken.
Tidigare har även Krusell givit sig in på hörlursmarknaden då under varumärket Motörheadphones, ett samarbete med den brittiska rockgruppen. https://art4s.link/1v

*Google har lanserat ett nytt koncept för att skicka meddelanden mellan Android-enheter kallat ”Chat”, som i stora stycken innebär att meddelande-upplevelsen på Android blir mer lik den med Imessage på en Iphone. Det handlar inte om en helt ny meddelande-app, utan om en vidareutveckling av den klassiska meddelande-appen i Android. Detta med en uppsättning funktioner och finesser baserade på standarden RCS (Rich Communicating Service), som på sikt är tänkt att ersätta det nu något föråldrade SMS. Med RCS kan man till exempel skicka högupplösta bilder och videoklipp och få läskvitton.
För att Chat ska fungera måste Google förstås samarbeta med operatörerna, och det finns i nuläget 55 operatörer i världen med på tåget.
Samtidigt väljer Google att pausa allt arbete på sin meddelande-app Allo, och det återstår att se huruvida den överhuvudtaget överlever i och med den nya strategin.
Chat ska rullas ut till användarna under de kommande 12 till 18 månaderna. https://omni.se/t/android/7f5c23f37de973ec252d6d29546cbc4d150ec827

* Huawei påstås ha egenutvecklat reservalternativ till Android redo
Att ha ett eget operativsystem redo om allt skulle gå åt skogen med de amerikanska myndigheterna skulle förstås vara vettigt. Och det är precis vad Huawei påstås ha.
För en vecka sedan kom beskedet att USA inför ett exportförbud av komponenter och mjukvara till ZTE under hela sju års tid, detta då den kinesiska telefontillverkaren ska ha brutit mot USA:s handelssanktioner mot Iran och sålt amerikanska utrustning till landet. ZTE erkände sig förvisso skyldiga och betalade ett stort bötesbelopp, men undlät däremot att vidta de disciplinära åtgärder mot vissa anställda som man lovat. Resultatet kan få ödesdigra konsekvenser, inte minst då ZTE nu löper risken att förlora sin Androidlicens. Huawei har sedan dess hamnat i handelskammarens blickfång, och utreds nu för samma sak som ZTE. I värsta fall kan Huawei således gå samma öde till mötes.
Men Huawei ska ha enligt uppgifter till South China Morning Post ha en reservlösning redo sedan långt tillbaka, detta i form av ett eget operativsystem som man ska kunna använda med sina enheter om allt går åt skogen. Det var enligt uppgifterna Huaweis grundare Ren Zhengfei som tog initiativet till utvecklingen av det egna operativsystemet redan 2012, då de amerikanska myndigheterna genomförde en granskning av Huawei. Tanken var att man skulle ha en reservlösning redo ”i värsta fall”, något som nu eventuellt kan visa sig ha varit en riktigt vettig strategi. Anledningen till att man inte valt att gå över till sitt eget operativsystem tidigare sägs vara att det egenutvecklade alternativet helt enkelt inte är lika bra som Android. Men det handlar förstås också om tillgången på appar.
Det bör understrykas att det handlar om obekräftade uppgifter från källor till South China Morning Post, och att det hela således bör tas med en rejäl nypa salt, även om det hela är långt ifrån orimligt. https://art4s.link/1x
* En grupp med radiostationer som är Public Service Radio har köpt podcastappen Pocket Casts
NPR, WNYC Studios, WBEZ Chicago och This American Life har i vecnak meddelat att de tillsammans har köpt Pocket Casts, en podcastapp skapad av det Australienskska företaget Shifty Jelly. https://art4s.link/1y

Lyssnar-respons
—————

Ämne
—-

Ades digitala liv.
Jag trodde att jag var något på spåren men det sket sig. (Ade)

Vem eller hur ska man följa på Twitter. veckan fråga. https://forum.vardagsteknik.nu/t/veckans-fraga-vem-eller-hur-ska-man-folja-pa-twittet-s1a12/41?

Veckans app
———–
Disocurse https://art4s.link/1z

Annat
—–
Kofidesiella mail.

Androidpoddens forum https://forum.vardagsteknik.nu

Avslutning
———-

Du vet väl att du som lyssnar kan hjälpa oss? Vi dras med en del kostnader, inte stora, men ändå. Du kan skänka en slant genom Swish, Payson eller Paypal. Skänker du minst 50:- och skickar oss ditt namn och adress så skickar vi dig fina klistermärken i retur. På vår Om-sidan kan se hur du går tillväga. 
Vi skulle verkligen uppskatta om ni som lyssnar och läser ger oss tips och synpunkter på vad ni tycker. Lämna gärna era omdömen på iTunes, sociala medier eller på vår kontaktsida. Eller den som vill kan även skicka e-post till oss, på adressen staff@androidpodden.nu.

Vi kan kontakta dem och kanske kan få låna ett par. S1A12
Androidpodden

 
 
00:00 / 00:55:41
 
1X
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Androidpodden ©© 2018